Toekomst voor 3.000 boeren

Rwanda

€ 160.000

25%

3.000 boeren

Rwanda

€ 160.000

25%

3.000 boeren

Projectomschrijving

Help 3.000 boeren in Rwanda uit de armoede voor €215 per gezin!

Stichting Inclusive Trading Initiative (ITI) implementeert sinds 2018 een landbouwprogramma in Oost-Rwanda, waarbij boeren getraind worden om hun landbouwmethode en bedrijfsvoering te verbeteren. Hierdoor worden ze minder kwetsbaar voor klimaatveranderingen en kunnen ze een goed inkomen verwerven. Door de jaren heen heeft ITI haar aanpak verder geoptimaliseerd. Inmiddels zijn er al 2000 boeren bereikt! Op dit moment wordt het programma opgeschaald om nog eens 3000 extra boeren in het programma op te nemen. Daarvoor zoeken we uw hulp. Het programma is uniek en heeft de focus op arme boeren. Het doel is om biodiversiteit en duurzaamheid in de teelt te verbeteren. Tegelijkertijd worden de boeren verbonden met de exportmarkt waardoor ze een sprong in hun inkomen kunnen maken.

Rwanda
Rwanda is een relatief klein en dichtbevolkt land. Een boer heeft gemiddeld 0,3 hectare land waarmee hij inkomen verdient om zijn gezin te onderhouden. Door het veranderende klimaat staan de boeren voor extra uitdagingen. De laatste jaren zijn regenvalpatronen moeilijk voorspelbaar. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat 70% van de plattelandsbevolking onder de armoedegrens leeft. Dit betekent dat deze mensen minder dan € 1,80 per dag verdienen. Het programma van ITI brengt in deze situatie structureel verandering. De teelttechnieken worden klimaatresistent en tegelijkertijd verdienen de boeren structureel meer met als gevolg dat ze uit de armoede raken.

Aanpak van ITI
De aanpak van ITI richt zich op vier elementen:

  1. Implementeren van duurzame teeltechnieken, natuurlijke irrigatie, biodiversiteit en bodemmanagement;
  2. Organisatieverbetering van de boerengemeenschappen;
  3. Versterken van de marktpositie;
  4. Versterken van eigen investeringsvermogen van de boeren.

Dit doet ITI door in verschillende districten samen met de boeren op te trekken, trainingen aan te bieden en door frequente teeltbegeleiding. Er wordt een droogstation, een loods en winkel opgezet om biologische landbouwmiddelen aan de boeren beschikbaar te stellen. Zo is ITI duidelijk zichtbaar in de gemeenschap en worden coöperaties gevormd of bestaande coöperaties versterkt.

Teeltechnieken
De basis voor de transitie is een stevig fundament. Voor de boer betekent dit een vruchtbare bodem die water goed kan opnemen. Door verschillende gewassen te combineren (biodiversiteit), profiteert de boer van meerdere voordelen. Hij spreidt niet alleen zijn risico’s, maar voorkomt ook dat de bodem uitgeput raakt. Het bedekken van de grond met een dikke laag organisch materiaal helpt om verdamping te verminderen en zorgt ervoor dat de bodem beter water opneemt bij regen. Daarnaast wordt de boer opgeleid in het gebruik van hoogwaardige zaden en zaailingen, het toepassen van compost, en hoe ziekten op natuurlijke wijze voorkomen en bestreden kunnen worden. De beschikbaarheid van essentiële landbouwmiddelen is verzekerd, doordat er een winkel midden in de gemeenschap wordt gevestigd.

Organisatieverbetering
Het programma voorziet in organisatieverbetering op twee niveaus:

  1. Op individueel niveau: boeren krijgen hulp bij het ontwikkelen van een goed bedrijfsplan.
  2. Op gemeenschapsniveau: boeren worden gestimuleerd om gezamenlijk op te trekken binnen een coöperatie. Hiermee kunnen de boeren een betere marktpositie verwerven en veel van elkaar leren.

Marktpositie
ITI ondersteunt boeren bij het vermarkten van hun gewassen. We richten ons op de teelt van bananen (matoki), maïs, bonen en chilipepers. In Rwanda is er een grote vraag naar matoki, maïs en bonen, omdat deze veel worden gebruikt in de dagelijkse voeding. De chilipepers worden gedroogd en verkocht in Europa en Azië via een speciaal opgerichte onderneming, Spices Rwanda Ltd. Deze onderneming zet droogstations op in de dorpen en bouwt opslagloodsen, zodat de boeren hun oogst direct na de oogst kunnen verkopen. De onderneming betaalt meteen, waardoor de boeren direct inkomsten hebben.

Eigen vermogen om te investeren
Om het voor de boeren mogelijk te maken om in hun teelt te investeren, worden de volgende acties ondernomen. Er worden spaargroepen opgericht, waardoor een deel van de benodigde inputs door de boeren zelf kan worden gefinancierd. Daarnaast leveren we cruciale inputs op krediet en richten we per gebied een revolving fonds op. Bij de levering van de chilipepers wordt de voorfinanciering van de verkoopprijs afgetrokken, waardoor het fonds in stand blijft. We versterken de financiële positie van de boeren door snelle betalingen via mobile wallets op hun telefoon.

Impact
ITI werkt samen met 2000 boeren, verspreid over een aantal productiegebieden. Het succes van deze boeren trekt ook anderen aan om deel te nemen aan het programma. Regelmatig ontvangt ITI verzoeken van coöperaties voor ondersteuning. Om het programma verder uit te breiden, streeft ITI ernaar om de komende vier jaar door te groeien naar ongeveer 5000 boeren, verdeeld over zeven productiegebieden. Dankzij dit project kunnen de boeren hun inkomen verviervoudigen, waarmee ze structureel uit de armoede raken.

“De afgelopen jaren hebben we een systeem ontwikkeld waarbij we de boeren ondersteunen om een transitie in hun landbouwaanpak te realiseren. We zien dat bij goede teeltbegeleiding, in combinatie met het beschikbaar stellen van juiste landbouwproducten, de boeren vijf keer hogere oogst kunnen halen. Door een deel van het land te reserveren voor de teelt van chilipepers raken de boeren binnen één seizoen uit de armoede. Zichtbaarheid van onze mensen is essentieel. Door de intensieve trainingen en zeer frequentie teeltbegeleiding bouwen we een  band op met de boeren en groeit er vertrouwen om de transitie te maken.” –  Gerald Muzungu, de lokale programmadirecteur

Projectbudget
Om de groei mogelijk te maken zijn we op zoek naar donoren die zich aangesproken weten door dit project. Om onze plannen te realiseren is een begroting opgezet per productiegebied. Per productiegebied worden vier bouwstenen onderscheiden:

  1. Twee jaar ondersteuning door een agronomist en farm promotors;
  2. Een revolving fonds om zaden, mest en ander inputs te financieren;
  3. Een droogkas;
  4. Een magazijn.

Doe mee!
Sinds 2020 werkt MissionInvest samen met ITI Rwanda in dit geweldig mooie project. We willen het project nu verder opschalen van de huidige 2000 boeren in 2024 naar straks 5000 boeren in 2027. Voor de totale periode van 4 jaar is een totaalbedrag aan donaties nodig van € 640.000. Daarmee kunnen we dan zeven volwaardige productielocaties realiseren. Per jaar gaat het om een benodigd bedrag van € 160.000. Wilt u graag een afgerond deelproject financieren, dan kan dat met ‘bouwstenen’ van € 22.400 voor de bouw van een droogkas, of van € 27.500 voor de opzet van het revolving fonds, of een nog grotere ‘bouwsteen’ van € 59.400 voor de bouw van een export magazijn. Onderstaand schema brengt dat overzichtelijk in beeld. Op verschillende locaties zijn we al actief en is nog een beperkte investering nodig. Op andere locaties moet alles nog worden ontwikkeld.

Door ons te steunen, maakt u het verschil voor 3.000 boerenfamilies! Weet u zich aangesproken door dit mooie project? We zien uw reactie graag tegemoet!

Project impressie

Script NL
Script NL open and not realized

MissionInvest

Meld u aan voor de nieuwsbrief!