Betere gezondheidszorg in Africa!

Malawi

€ 100.000

0%

Voorkomen van 55% van kindersterfte en 66% van babysterfte

Malawi

€ 100.000

0%

Voorkomen van 55% van kindersterfte en 66% van babysterfte

Projectomschrijving

Hulp aan zorgverleners en verbeterde gezondheidszorg in Africa!

Urgentie
Ondanks dat er effectieve en betaalbare behandelingen beschikbaar zijn, sterven er jaarlijks 5 miljoen kinderen vóór hun vijfde verjaardag. Naar schatting kan 55% van de kindersterfte en 66% van de sterfte onder pasgeborenen worden voorkomen door verbeterde kwaliteit van zorg in Afrikaanse gezondheidszorginstellingen. Effectieve en betaalbare behandelingen zijn beschikbaar in gezondheidsklinieken, maar patiënten worden niet op tijd behandeld simpelweg door onvoldoende monitoring van patiënten veroorzaakt door een tekort aan personeel en apparatuur. Als gevolg van vertraagde behandeling ervaren patiënten meer complicaties die meer tijd en middelen vereisen om op te lossen, en vaak zijn de uitkomsten nog steeds slecht. Elk uur van vertraging bij het ontdekken van aandoeningen zoals sepsis verhoogt het sterfterisico met 10%.

Oplossing
Om deze uitdagingen aan te pakken, heeft GOAL 3 (een missiegedreven organisatie) het IMPALA-systeem ontwikkeld: een uitgebreide oplossing voor patiëntbewaking om zorgverleners in omgevingen met beperkte middelen, voornamelijk in Afrika, te ondersteunen. Het bestaat uit:

  • De IMPALA-patiëntenmonitor: een eenvoudig te gebruiken apparaat voor continue bewaking van vitale functies, ontworpen voor Afrikaanse omstandigheden.
  • De IMPALA-server: betrouwbare en contextgeschikte communicatie- en data-infrastructuur met back-up stroom en een lokaal netwerk om de IMPALA-apparaten te verbinden en veilige gegevensopslag zonder internet mogelijk maakt.
  • De IMPALA klinische app: een centraal patiëntenoverzicht op de tablet dat is verbonden met de monitors die zorgverleners controle over hun afdelingen geeft. Het heeft alarmen voor wanneer patiënten buiten de verwachte waarden van vitale functies vallen.

Deze drie technologieën (bekend als het IMPALA-systeem) stellen zorgverleners in staat hun patiënten beter te monitoren in onderbezette faciliteiten, waardoor ze tijd en middelen kunnen prioriteren en in een vroeg stadium kunnen ingrijpen wanneer behandelingen effectiever en goedkoper zijn. Dit redt levens, maar stelt patiënten ook in staat sneller te herstellen. Door de tijd die patiënten in het ziekenhuis doorbrengen te verminderen, draagt IMPALA bij aan kostenbesparing en werkdrukvermindering.

“Ik heb gemerkt dat er minder patiënten zijn die om onbekende redenen stikken op de afdeling. En nu met de monitors hebben we veel minder patiënten die heen en weer gaan tussen HDU en de algemene afdeling na het stoppen van de behandeling omdat de monitors ons helpen met de-escalatie van zorg en het monitoren van patiënten of het goed blijft gaan na het stoppen van de behandeling.” – Dr. Jessica Chikwana, Kinderarts Zomba Central Hospital, Malawi en één van de eerste gebruikers van het IMPALA-systeem

Impact
Na de eerste 7 maanden van gebruik in St. Luke’s Hospital in Malawi werden zeer veelbelovende resultaten gezien vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De sterfte op de kinderafdeling daalde met 59%, terwijl de opnameduur in het ziekenhuis met een halve dag per kind werd verminderd, wat leidde tot aanzienlijke kostenreducties voor het ziekenhuis en de patiënten. Bovendien ervaarden zorgverleners een verminderde werkdruk, wat leidde tot een sterke acceptatie van het IMPALA-systeem.

Voor de volgende 4 ziekenhuizen streven we naar een kindersterfte vermindering van 10-20%, wat leidt tot het redden van nog eens 20-40 levens per jaar voor een gemiddeld districtsziekenhuis.

“Met het IMPALA-systeem is het voor ons gemakkelijk om complicaties te ontdekken en te beheren en kunnen de patiënten herstelt terugkeren naar hun familie.” – Martha Mpunga (Malawiaanse verpleegkundige)

Project kosten:
Helaas kunnen ziekenhuizen, ondanks alle voordelen van het IMPALA-systeem, vaak de initiële kapitaalkosten van de monitors, training en infrastructuur niet betalen. Deze investeringen kosten tienduizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van de afdeling. Samen met MissionInvest is GOAL 3 van plan om 4 extra ziekenhuizen uit te rusten met het IMPALA-systeem en om op te schalen naar 10+ actieve ziekenhuizen. Voor dit project zijn donaties van in totaal €200.000 nodig, verdeeld over ongeveer €100.000 voor hardware-infrastructuur, €20.000 voor training en installatie, €45.000 voor software- en serviceondersteuning en €35.000 voor projectmanagement, reizen en overhead. Dit project zal de ziekenhuizen een grote impuls geven bij het verminderen van kindersterfte en het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

MissionInvest is erg enthousiast over dit project en de grote impact die we met deze oplossing bereiken! Graag willen we dit project daarom supporten in het vinden van de juiste financiering. Via ons netwerk in de USA proberen we 50% te realiseren; de resterende 50%, ofwel €100.000 willen we graag financieren via ons netwerk van private donoren en foundations in Nederland.

Wilt u doneren om zorgverleners te ontlasten en om kindersterfte te verminderen? Uw gift redt niet alleen kinderlevens, maar bespaart ziekenhuizen ook geld, waardoor ze kunnen herinvesteren in meer levensreddend personeel en technologie.

Over de GOAL 3 Foundation
De GOAL 3 Foundation is een stichting verweven met GOAL 3, een Nederlandse sociale onderneming die is opgericht in 2019. De naam is afgeleid van duurzaam ontwikkelingsdoel 3, wat onze missie en ambitie weerspiegelt om tegen 2030 wereldwijd impact te maken op de toegang tot kwaliteitszorg. We combineren health-tech innovatie met nieuwe bedrijfsmodellen om duurzame, toegankelijke en schaalbare oplossingen te creëren die systemische uitdagingen in onderbezette gezondheidssystemen aanpakken. Ons team bestaat uit 15 ervaren personen met diverse achtergronden. We hebben een kantoor in Nederland en in Rwanda en zijn actief in Malawi, Rwanda en Tanzania.

Project impressie

Script NL
Script NL open and not realized

MissionInvest

Meld u aan voor de nieuwsbrief!