Kenia
€ 120.000
Kenia
€ 120.000
Context
Kenia is het land van melkveehouders, met duizenden kleine boeren die 1 of 2 koeien houden, maar ook grotere bedrijven met tientallen dieren. Veelal zorgen vrouwen voor de koeien en zien ze de melk als bijvangst, en de mannen hebben de koeien voor het aanzien. Hoe meer koeien, des te meer status. Vaak beseft men onvoldoende dat ze met die koeien ook een gezond boerenbedrijfje kunnen runnen. Het bedrijfsmatig houden van koeien en het ontwikkelen van de zuivelsector biedt een enorm potentieel om extra inkomen te genereren en werkgelegenheid te creëren op het platteland. Daarnaast dragen verse zuivelproducten ook bij aan een betere gezondheid van de lokale bevolking. Volop kansen voor de toekomst dus!
Organisatie
Het Dairy Training Center is een Nederlandse organisatie van origine. Ze zijn gevestigd in Oenkerk (Fr) en zijn al tientallen jaren in Nederland een toonaangevende partij in de zuivelsector. In feite hebben alle melkveehouders in Nederland hun opleiding bij DTC gehad.
DTC is ook actief in het buitenland, waaronder Kenia. Zo heeft het Dairy Training Centre in Kenia de zogenaamde Dairy Business School opgezet. De nadruk van het trainingsprogramma ligt op de praktische training, waarin boeren leren om melk op een efficiënte en economisch verantwoorde manier te produceren en te verwerken.
DTC werkt in Kenia samen met de Reformed Church of East Africa (RCEA: Home – RCEA) om een voorbeeldmelkveebedrijf, een zuivelverwerkingsinstallatie en een winkel op te zetten. Het doel is om melkveehouderij te presenteren als een serieuze bron van inkomen voor lokale gemeenschappen.
“Ik ben blij met de waardevolle en praktische lessen die we hebben gehad. Het netwerken en de interactie waren geweldig. De training was goed georganiseerd, grondig voorbereid en afgestemd op de behoeften van alle categorieën boeren. We hebben essentiële kennis verzameld die we kunnen toepassen in de diverse aspecten van de zuivelwaardeketen. We zijn gaan inzien hoe belangrijk het is dat we geleidelijk aan veranderen van boer naar zuivelondernemer. We kijken uit naar nog veel meer van zulke praktische lessen.” – Thomas Mbogo, boer.
Doelen en Impact
Met de focus op praktische toepassing van kennis willen we elk jaar 10 gemeenschappen trainen, inclusief de pastors (!) en hun gemeenteleden. Doel is hen te trainen in het bedrijfsmatig ontwikkelen van hun melkveebedrijven en het lokaal verwerken van melk tot producten zoals yoghurt, kaas en pasteuriseerde melk. Dit creëert niet alleen werkgelegenheid en economische kansen, maar zorgt ook voor een gezondere leefomgeving voor de kinderen in de gemeenschap. Onze aanpak heeft daardoor in die 10 gemeenschappen impact op 500 gezinnen. Aangezien een gemiddeld gezin bestaat uit 6 personen, heeft dit project elk jaar impact op 3.000 personen. Deze mensen zijn ook weer van invloed en betekenis in hun eigen omgeving. Indirect reikt de impact dus verder dan alleen de 3.000 directe gezinsleden.
Sinds 2020 breidt onze impact zich als een olievlek uit, waarbij de veranderingen niet alleen de betrokken gezinnen ten goede komen, maar ook de bredere gemeenschap. Dit project biedt kansen voor melkveehouders, jonge ondernemers en de kerkelijke gemeenschap om zich verder te ontwikkelen.
Projectkosten
We zijn momenteel bezig met het opleiden van trainers, het opzetten van een kleine boerderij met 8 koeien als voorbeeldproject en het ontwikkelen van trainingsmaterialen. De volgende stap is de opzet van de zuivelverwerking, met inrichting van klaslokalen, aanschaf van zuivelinstallaties, een praktische auto om de lokale communities te bezoeken en het verder door ontwikkelen van de benodigde lesmaterialen voor de verwerking van de diverse zuivelproducten. Voor dit project is in totaal 120.000 euro nodig. Omdat we al geleidelijk aan starten met het project, is ons streven om dit bedrag gerealiseerd te hebben per juli 2025.
Wilt u bijdragen?
MissionInvest is erg enthousiast voor dit project, omdat het niet blijft steken in een theoretisch verhaal, maar voor 100% is geënt op de boerenpraktijk. De training wordt ook gegeven door mensen die zelf een boerenbedrijf runnen! Sinds 2022 werken DTC en MissionInvest in Kenia samen, waarbij een eerste project succesvol is afgerond.
Dit tweede project is daarmee ook een logisch vervolg op het eerste project! Uw steun kan bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de melkveehouderij in Kenia en de groei van lokale gemeenschappen. Als donor of investeerder krijgt u de kans om deel uit te maken van dit inspirerende project en er zelf bij betrokken te zijn. Ook bent u van harte welkom om het project te bezoeken en/of een training mee te maken!
Investeer in de toekomst van de melkveehouderij in Kenia en help ons een blijvende impact te maken voor duizenden mensen in Oost-Afrika. Samen kunnen we een verschil maken!
MissionInvest
Meld u aan voor de nieuwsbrief!