Cashewleningen West-Africa

West Afrika

€ 4.000.000

0%

3,5-6%

3.600 boeren + 300 banen

West Afrika

€ 4.000.000

0%

3,5-6%

3.600 boeren + 300 banen

Projectomschrijving

Perspectief voor duizenden boeren in West-Afrika

Nootzaak! We hebben uw investering nodig voor de oogstfinanciering. Zo krijgen Afrikaanse cashew-boeren en hun gezinnen een eerlijke prijs voor de oogst! Daarnaast zorgen lokale cashew verwerkingsfabrieken voor Afrikaanse bedrijvigheid, dit bestrijdt armoede en biedt hoop.

Context
Wist u dat een cashewnoot in een harde dop groeit? Dit doet hij in één van de cashew-countries. Een land dicht bij de evenaar. Hier groeit de noot onder de ‘cashew-appel’ aan de boom, op het stukje land van de boer.

Veel van de cashew-countries bevinden zich in Afrika. Helaas worden veel van de cashews die hier groeien niet lokaal gekraakt. Voor de verwerking wordt 95% van de Afrikaanse oogst verscheept naar Azië om daar gepeld te worden. Aziatische handelaren gaan bij de boeren langs om een (deel) van de oogst te kopen, geven hier een, logischerwijze, zo laag mogelijke prijs voor en garanderen niet dat ze het jaar daarop weer langskomen.

Met die onzekerheid is het de vraag of een boer durft te investeren in zichzelf en in zijn plantage?! Absoluut niet! Dat is onze ervaring van de afgelopen 30 jaar.

De combinatie van een lage prijs, de onzekerheid en het lokaal geen waarde toevoegen, werkt sterk in het nadeel van de Afrikaanse boer en de economie van de land. En dit moet veranderen! Wordt u deel van deze verandering?

Oogstfinanciering
Uw lening wordt gebruikt voor de oogstfinanciering van drie West-Afrikaanse fabrieken. Door in deze landen (Benin, Burkina Faso en Guinea Bissau) actief te zijn en hier lokaal de oogst te kopen en te verwerken hebben ruim 8.000 boeren een betrouwbare partij om aan te verkopen. Een partij die elk jaar hun noten koopt, die ze helpt met trainingen en het behalen van certificeringen.

Daarnaast zijn de fabrieken gezamenlijk goed zijn voor ruim 3.000 banen! Oftewel nog eens 3.000 gezinnen die een betrouwbare inkomensbron hebben!

Voor de fabrieken is veel oogstfinanciering nodig, want de oogst valt bij de boer van de boom tussen januari en mei. Vervolgens wordt deze opgekocht door de inkopers van de fabrieken. Dit moet gelijk allemaal cash worden afgerekend met de boeren. De noot gaat pas daarna het verwerkingsproces van de fabriek in. En weet u wat daarvan de eerste stap is? 12 maanden drogen… Oftewel pas 12 maanden na aankoop wordt de noot getransformeerd van een cashewnoot in de dop naar een gepelde cashewnoot. Daarna worden de gepelde cashews door Nuts2 opgekocht en internationaal verkocht om uiteindelijk terecht te komen in de schappen van supermarkten in Amerika en Europa!

Focus op risico beheersing en duurzaamheid
Financiering in Afrika is vaak een kostbare zaak, die elk jaar weer vernieuwd moet worden, omdat er in de ogen van (bancaire) financiers hogere risico’s aan kleven. Nuts2 heeft met haar jarenlange ervaring in Afrika en dankzij de implementatie van controle systemen de risico’s tot een absoluut minimum weten te beperken.

Verder is de voorraad verzekerd en staat het magazijn onder controle van een externe controleur die samen met het management de sleutels beheerd. De controleur is daarnaast ook nauw betrokken bij de in- en uitslag van de noten.

Daarnaast is de structuur dat Nuts2 via een van haar Nederlandse BV’s een opkoopgarantie geeft zodat de lokale fabriek haar kosten dekt en een mooie winst kan maken. Die ‘rust en zekerheid’ stelt de lokale verwerkingsfabrieken in staat om hun bedrijvigheid in de komende jaren verder uit te breiden. Uiteindelijk is dat het waarvoor we het allemaal doen. Immers, goed florerende fabrieken bieden perspectief aan zowel werknemers als aangesloten boeren!

Investeer mee!
Wilt u onderdeel zijn van dit grote verhaal? Dat kan! MissionInvest biedt u de mogelijkheid te participeren in de vorm van betrokken financier. In de periode 2019-2022 is via het netwerk van MissionInvest € 7,5 Miljoen gerealiseerd aan cashew leningen. Omdat er weer dringend behoefte aan oogstfinanciering is, starten we per mei 2023 een nieuwe ronde voor in totaal € 4 miljoen! De directe impact van deze € 4 miljoen is dat er met dit geld noten gekocht kunnen worden bij 3.600 boeren en dat 300 mensen in de fabrieken werk hebben.

In verband met de AFM regelgeving kunnen er alleen leningen worden verstrekt vanaf €100.000. Er zijn tickets beschikbaar van 100K, 250K, 500K en 1000K met een looptijd van 1, 3 of 5 jaar.

Uw rentevergoeding is tussen de 3,5-6%, afhankelijk van ticketgrootte en looptijd van de lening. Dit project is uw investering waard! U krijgt niet alleen een hoog financieel rendement, maar ook een enorm groot sociaal rendement!

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit.

Project impressie

Script NL
Script NL open and not realized

MissionInvest

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.