Betere toekomst voor boerinnen!

Kenia

€ 99.000

100%

1.200 boerinnen in melkveehouderij

Kenia

€ 99.000

100%

1.200 boerinnen in melkveehouderij

Projectomschrijving

Versterken ondernemerschap bij boerinnen in Kenia

Projectdoelstellingen
Enelerai en Rongena zijn coöperatieve organisaties in Narok County, Kenia, die in totaal 1.280 vrouwelijke melkveehouders vertegenwoordigen. De coöperaties kopen dagelijks in totaal 8.000 liter melk van hun leden voor verkoop aan de detailhandel. De organisaties ondersteunen hun leden door middel van training en voorlichting. De leden van Enelerai en Rongena zijn Masai-vrouwen die ieder een of twee koeien in beheer hebben, die een magere 4-5 liter per koe per dag leveren.

In samenwerking met Kucheza willen Enelerai en Rongena:

 1. Een groep trainers samenstellen om hun leden te trainen in financieel management, bedrijfsvoering en coöperatieve samenwerking
 2. Centrale managementcapaciteiten versterken om de bedrijfsvoering op coöperatieniveau te verbeteren en het aantal leden te laten groeien.

Projectaanpak
Centraal in het project is de digitale trainings-game Farming Forward van Kucheza. De game – aangepast aan de specifieke situatie – maakt deel uit van een klassikaal programma met verschillende verdiepingsmomenten door middel van discussie en reflectie. Door het aanbieden van speelse leersituaties, met behulp van digitale en niet-digitale games en simulaties, ontwikkelen deelnemers het besef, de kennis en de vaardigheden om kansen te herkennen en beslissingen te nemen waarmee ze hun productie en inkomen uit melkvee kunnen vergroten. Mooi om even de korte video te bekijken onderaan deze pagina; dat geeft een goed beeld van de mogelijkheden met Kucheza.

‘Ik zie mijn boederij nu als een bedrijf’ – Shonisani, boerin Kenia (ze komt ook voor in de video!)

Het project omvat de volgende elementen:

 • 3 weken ‘training van trainers’ (16 deelnemers), waaronder:
 • Aanpassing van het trainingsprogramma en de game aan de specifieke situatie
 • Technische ondersteuning tussen trainingssessies
 • Tablets voor gebruik door Enelerai en Rongena-trainers tijdens en na het project
 • Digitale hulpmiddelen om de toepassing van nieuwe vaardigheden te ondersteunen, waaronder een boekhoudapplicatie
 • Training van Rongena en Enelerai management (8 deelnemers)
 • Implementatie en monitoring van het trainingsprogramma en de game binnen de cooperaties

Impact
Het project is expliciet gericht op het trainen van de staf van Rongena en Enelerai zodat het trainingsprogramma niet eindigt op de einddatum van het project. Doel is dat ze vaardigheden aangeleerd krijgen waarmee ze zelfstandig verder kunnen. Op de middellange termijn zullen verbeterde vaardigheden en mentaliteit een positief effect hebben op de melkproductie en de prijs per liter. Daarnaast zullen de coöperaties in staat zijn nieuwe inkomensstromen te genereren. Na 3 jaar zal dit resulteren in een toename van:

 • Aantal leden (+ 30%)
 • Verkoop per lid per jaar (+ 78%)
 • Brutomarge op het individueel niveau (+ 76%)
 • Brutomarge op het cooperatief niveau (+ 98%)

Met een gemiddelde van 6 familieleden heeft dit gevolgen voor bijna 10.000 begunstigden van het project in de komende 5 jaar.

Financiering
De totale projectkosten waren €105.000, waarvan de coöperaties €6.000 hebben bijdragen. Dankzij de bemiddeling van MissionInvest is de resterende €99.000 in december 2020 gerealiseerd. Het project kan hiermee per begin 2021 van start!

Referentie

‘MissionInvest heeft een voortreffelijke rol gespeeld bij het in contact brengen van Kucheza met een financier voor een project in Kenya. Wim heeft een goede inschatting gemaakt bij het contact leggen met een partij waarvan hij dacht dat er een gezamenlijk belang was. Hij heeft kritisch meegelezen met de stukken en zeer constructieve feedback daarop geleverd. Ook de formele afhandeling van de financiering was professioneel. Wij kunnen Wim van harte aanbevelen als een doortastende, professionele en gepassioneerde tussenpersoon. Wij hopen nog ang zaken met elkaar te blijven doen.’ – Roef van Dijk, Kucheza

Project impressie

Script NL
Script NL closed and realized
Script NL closed and not realized

MissionInvest

Meld u aan voor de nieuwsbrief!