Investeer in NUTS2

Burkina Faso

€ 7.500.000

100%

3-5%

6.750 boeren + 450 banen

Burkina Faso

€ 7.500.000

100%

3-5%

6.750 boeren + 450 banen

Projectomschrijving

Impact voor duizenden boerengezinnen in West-Afrika

Cashew financiering voor de ontwikkeling van Afrikaanse bedrijvigheid, voor bestrijden van armoede op een eerlijke, economische grondslag.

Over Nuts2
Nuts2 biedt Afrikaanse cashew boeren toegang tot de internationale markt voor notenhandel, tegen eerlijke prijzen. Daarbij streven ze ernaar om zoveel mogelijk waarde toevoegende activiteiten (fabrieksverwerking) in Afrika te laten plaats vinden, om zo de lokale economie te stimuleren.

Nuts2 heeft twee fabrieken in West-Afrika; Afokantan (400 medewerkers) in Benin en Anatrans (1500 medewerkers) in Burkina Faso. Ruwe cashewnoten worden direct gekocht bij zo’n 6.000 boeren. Om de oogst te kunnen opkopen van de boeren is oogstfinanciering nodig, omdat verkoop een aantal maanden later plaatsvindt.

Impact
De beide fabrieken zijn de motor voor de lokale economie. Daarbij is een belangrijke succesfactor dat de lokale directie westers of westers opgeleid is. En heel belangrijk ook dat het hoger management loyaal is aan de fabriek en haar doelstelling om de lokale bevolking van goede prijzen en werkgelegenheid te voorzien. Met een goede oogst en goed draaiende fabrieken, profiteren nu al ruim 6.000 arme boerengezinnen van de bedrijvigheid. En dat niet alleen, daarnaast hebben ook nog bijna 2.400 mensen een betaalde job in de beide fabrieken, waarvan 85% vrouw! Zowel de boeren als de werknemers hebben hierdoor een goed gezinsinkomen. Daardoor kunnen nu hun kinderen naar school, kunnen ze de kosten voor de gezondheidszorg betalen en soms nog een klein beetje sparen. Dat is de sociale impact die we met dit project realiseren! Lees meer over de geweldige impact op www.nuts2.com

Financiering
In de periode mei 2019 – juni 2021 heeft MissionInvest via haar netwerk van impact investeerders in totaal €5 Miljoen kunnen realiseren aan oogstfinanciering, waarvan het merendeel langjarige leningen tussen 3-5 jaar. Afhankelijk van looptijd en ticketsize krijgen investeerders 3-5% rente per jaar uitgekeerd.

In het jaar 2022 zijn met bestaande en nieuwe investeerders nog weer extra leningen afgesloten ter waarde van ruim €2,5 miljoen. In totaal heeft MissionInvest voor de investerings propositie NUTS2 een bedrag van ruim €7,5 miljoen gerealiseerd in de periode 2019-2022. Een resultaat waar we enorm dankbaar voor zijn!

Referentie

In juli 2021 schreef NUTS2: ‘De 5 miljoen EUR om Afrikaanse boeren te helpen is binnen! Samen met MissionInvest hebben we in 2019 het doel gesteld om 4 miljoen EUR aan financiering voor de opkoop en verwerking van noten in Afrika te zoeken. In juni 2021 hebben we dit target behaald en zelfs een miljoen euro meer opgehaald! Dank voor alle connecties die je hebt gemaakt Wim! Ongelofelijk mooi om te zien hoeveel ‘warme contacten’ je de afgelopen 2,5 jaar hebt gelegd. Deze (en hopelijk nog vele toekomstige) financieringen maken het voor ons mogelijk om Afrikaanse boeren aansluiting te geven op de markt. Daarbij stimuleren we ook de lokale verwerking van noten in Afrika en dit alles doen we op een zo’n eerlijke en transparant mogelijke manier!’  –  Directie NUTS2 

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit.

Project impressie

Script NL
Script NL closed and realized
Script NL closed and not realized

MissionInvest

Meld u aan voor de nieuwsbrief!